7. september 2008

TT: Sleng je postal cyber-sleng



V Sloveniji je zelo težko reči kdo govori slovensko. Če postavimo skupaj Prekmurca in Primorca skupaj, se bosta zelo težko kaj veliko dogovorila. Pa kaj! Slovenija je zelo ponosna na svoja narečja, saj vsako pokaže nekaj značilnosti o tamkajšnjih prebivalcih. Če so blizu meje, če so bili med okupacijo pod Italijo ali Nemčijo in še veliko več... Toda, ko se je v Sloveniji pojavila stvar, ki jo zdaj imenujemo internet, se je začel izoblikovat nov jezik - "cyberjezik".
Najstniški sleng je začel dobivat nove razsežnosti. Itak je postal Itq, piflar je postal g33k, nekaj smešnega so oznanjale kratice LoL... Samo, kaj doživljam v zadnjih letih, pa je katastrofalno. Moja generacija je poskušala združevat praktičnost z kul zvenom. Pomeni, ko si želel nekaj napisati, si hotel to narediti na čim krajši način in čim bolj razumljiv. To pa kar trenutne generacije počnejo pa osebno mislim, da nima nobenega smisla. Vsi tisti X-i pa številke pa srčki pa vse skupaj natrpano, da se moreš prav usedet pa pomislit kaj je človek napisal. Sej nisem nek dedek, da tega nebi razumel, ampak stvar nima smisla. Če se jaz namučim z prebiranjem tega, kako mora biti nekomu, ki šele spoznava svet interneta. Vsekakor mislim, da takšno izražanje NE spada na bloge ali katerekoli medije. Vse skupaj zgleda preveč kičasto in prav GRDO. Upam, da je to faza, ki bo mladino hitro minila.

Za konec pa: "Vs3m Br4lc3m 3n l3p p0zdr4v!!" Lov3 ya 43wa3nd3wa!!!


100jko piss out

10 komentarjev:

Vid. pravi ...

tr00 :)

Goldy pravi ...

$3 (1$7 $7r1nj4m $ 74b0 $70j|{3( ;)

"se cist strinjam s tabo stojkec ;)
"

bloodi pravi ...

Nisi dedek, sam napiso si pa kot da si dedek:D Drugač pa maš vsekakor parv ja, prokleta šmrkarija pofukana:D

Anonimni pravi ...

Čeprav sm tud jes šmrkafka (kot bi reku mr. blood) se popolnom strinjam s tabo. Jes osebno berem taka sporočila po 15 min in počas že zgleda kot, da ne znam brat, to mi gre zelo na jetra! Priznam, včasih sem pisala take besede, ker je bilo to kao cool ampak sem hiter nehala :) (ponosna na to :D).

Aja pa tvoje goldy tvoje nisem znala prebrat. Men je pršlo čist neki tretje ven. Dobr das napisu prevot :).

Moj komentar nima dobenega pomena, bluzim :D. Ali mogoče ne? :D

Donch pravi ...

bluziš =)

Goldy pravi ...

anonimni: moj tekst je že uber (00L :)

Davor pravi ...

ma daj. To je fuj ka šmrkljarija dela. No samo smešno je pa vseeno to ko sem mami, v starih časih, napisu sms in na koncu dodal smajlija me je vprašala''zakaj dvopičje, črtica in oklepaj) joj joj joj

Ljubljančani pa niso neč boljši z govorico. (sorry k menjam temo). ''sem vokal doga po parku pa se mi je piđn pošitkal na hetko'' aaaa ubise.

Unknown pravi ...

Mah... smajliji pa take so čist oke. Men je najjače na msnju, ko točno vem kdo piše v keri situaciji. Takoj prepoznaš, že po smajlihih...

Lusi pravi ...

ful sm zgodna, vem ... slučajno naletela na post, pa se mi zdi, da je prav, če so komentarji malo uravnoteženi :)
Ne strinjam se s tabo, seveda. Mularija piše tako kot piše tudi zato, da tebi in tvoji generaciji ni razumljivo, kaj šele komu, ki je res dedi.
Glede racionalnosti pa - ja zakaj pa misliš, da povsod pišejo W, pri vseh besedah? Ker ga na SMS veliko hitreje natipkaš, kot navaden V. Potem se pa človek navadi. Ne skrbi ti za njih, tudi oni bodo nekoč tvojih let in se zgražali nad "današnjo mladino" ki se tako neumno pogovarja in piše med seboj ;)

Anonimni pravi ...

dej dedek odjebi..kak se mi pogovaramo je čist naš problem..raun zato, da nas tastari ne zalotjo..