(60. deu) OSIV: Kaj je narobe s slovenščino?


"Bral sem marsikateri blog kjer se folk pritožuje kak MI mladina kvarimo slovenski jezik. A je to res? Ga res kvarimo? Mogoče. Samo vsako stvar lahko gledam tudi z druge plati."
Razmišljam o slovenščini. Kaj tem jeziku manjka? Marsikaj. Glavna stvar, ki mu manjka je moč besed. Nekako mi slovenske besede delujejo včasih prav šibko v primerjavi z drugimi jeziki. Naj dam par primerjav: tukaj-ovdje (hr)- here (ang) , pest-šaka(hr) in najhujša med vsemi - Ni čudno, da nas je Slovencev malo. če pa smo poimenovali moški spolni organ LULEK!!! Lepo vas prosim. Enkrat, ko bom bil v tujini bom malo vprašal ljudi kaj mislijo, da pomeni beseda lulek. Po moje bojo vsi na neko hrano pomisli.
Kaj še manjka jeziku? Kletvice. Mogoče to ni najbolj pomembna stvar, ki bi jo jezik moral imeti ampak je pa pomembna. Se kater od vas spomni katere od slovenskih kletvic, ki bi dejansko človeka užalile? Potem pa vidim prevode angleških kletvic v stilu "vrag pocitrani", "kršen matiček" joj lepo vas prosim. Še v življenju nism česa takega slišu v živo. Enkrat smo se v šoli "učili" slovenskih slengovskih izrazov. Res bi rad videl nekoga, ki bi uporabljal besedo "šponsko je bilo" ali še huje "fletno".
Potem pa naš pametni Toporičič si izmišljuje imena za stvari, katerim ni treba spreminjat imen. Radio je hotel preimenovati v REGLJAČ! Joj joj joj! Zakaj je moral bit CD zgoščenka? Ko pa si je revija Joker začela izmišljevati imena kot so "natlačenka" in "rastur" je bilo pa vse narobe. Mogoče bi moral v Sloveniji malo spremeniti način dojemanja slovenščine. Postati bi morali malo bolj odprto miselni.
To je moje mnenje.
Samo dokler bomo Slovenci imeli luleke bo našega jezika, prav tako kot ljudi, vedno manj.

100jko piss out
thumbnail
About The Author

Ut dignissim aliquet nibh tristique hendrerit. Donec ullamcorper nulla quis metus vulputate id placerat augue eleifend. Aenean venenatis consectetur orci, sit amet ultricies magna sagittis vel. Nulla non diam nisi, ut ultrices massa. Pellentesque sed nisl metus. Praesent a mi vel ante molestie venenatis.

10 komentarjev